lauantai 21. heinäkuuta 2012

Pariisin katakombit

Tänään aloitimme päivän suuntaamalla Denfert-Rochereauhun metrolla. Vastapäätä kyseistä metroasemaa sijaitsevat Pariisin katakombit, jotka toimivat kotina n. 6 miljoonan ihmisen luille. Emme olleet varautuneet turistien määrään ollenkaan ja koimmekin aika yllätyksen, kun jono katakombeihin kiersi yhden puiston ympäri. Jonotimme loppuen lopuksi varmaan n. 1½ tuntia ennen sisäänpääsyä. Sisäänpääsymaksu oli meiltä 4 euroa per nenä, joka oli mielestäni aika halpa. Aluksi laskeuduimme parikymmentä metriä maan alle kierreportaita, kuljimme pitkiä hämäriä kivikäytäviä pitkään ennen saapumista luukasoille. Luut on aseteltu siististi seinämiksi eikä niiden ja vierailijoiden välillä ole minkäänlaisia seinämiä vaan pelkästään kielto olla koskematta luihin. Pienenä ongelmana katakombeissa oli se, että katto oli monin paikoin ehkäpä n. 180 cm korkeudella ja 192 cm avopuolisoni joutui useaan otteeseen kävelemään kyyryssä. Itsekin kyykkäilin, koska katon ja lattian välille jäävät sentit vaihtelivat niin kovasti. Kuviakin onnistuin paikasta ottamaan pitkällä valotusajalla, koska valaistus oli kovin vaatimatonta. Oli kyllä mielenkiintoinen paikka ja vastasi hyvin avopuolisoni pohdintaan siitä, että mistä kaikkiin Pariisin kirkkoihin yms. on saatu kivet... sieltä katakombeistahan niitä oli louhittu.

Kävelimme katakombeilta Tour Montparnasselle, joka on 210 metriä korkea pilvenpiirtäjä. Rakennuksen päälle pääsee supernopealla hissillä (38 sekuntia) 56. kerrokseen, josta voi kivuta kattoterassille. Tämä huvi kuitenkin maksoi aikuisilta 13 euroa ja 14-20 -vuotiailta 9,50 euroa. Itse pääsin vielä tuolla ns. nuorten hinnalla, mutta avopuolisosta pulitettiin sitten kiltisti aikuisten hinta. Näkymät olivat mahtavat ja monet nauttivat 56. kerroksessa virvokkeita paikan kahvilasta. Sieltä löytyi myös tietokoneita, joista pystyi valkkaamaan kyseisestä ilmansuunnasta näkyviä kohteita ja tietokone antoi niistä sitten lisää tietoa. Kattoterassilla oli tavanomaisemmat taulut, joissa oli kuvien kera kyseisestä suunnasta löytyviä paikkoja lueteltuna. Samantyylisiä tauluja löytyy myös mm. Riemukaaren päältä.

Tarkoituksenamme oli myös käydä katsomassa Napoleonin hautaa, mutta koska katakombeilla meni niin paljon aikaa emme tänään kerinneet käydä siellä. Sovimmekin, että käytämme jonkun toisen päivän kokonaan kyseiseen vierailuun ja kierrämme samalla myös samasta paikasta löytyvän sotilasmuseon. Huomenna olisi tarkoitus suunnata Pere-Lachaisen hautausmaalle ja jatkaa luurankojen parissa hengailua. Lisään tähän postaukseen myös pari kuvaa Conciergeriesta, koska en viime entryyn yhtään kuvaa sieltä pistänyt.

Conciergerien kaaret.




















Conciergerieen oli lavastettu Marie-Antoinetten vankiselli, jossa oli nukkekin esittämässä itse Marieta.









Kalloja katakombeissa.














Kallot ja luut on aseteltu erilaisiin muodostelmiin erittäin tiiviiksi seinämiksi.












Tour Montparnasse kuvattuna sen juurelta.
















Näkymä Tour Montparnasselta Eiffelin suuntaan.




















Ja tänään nautimme ruuan Indiana-nimisessä ravintolassa, joita on ympäri Pariisia. Omalta lautaseltani löytyy Chimichangaa lihalla ja meksikolaisella riisillä. Avopuoliso söi Chili con carnea ja riisisekoitusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti