Lennot
Lennot on tosiaan hankittu jo helmikuussa. Meillä on suora lento Helsingistä New Yorkiin Finnairilla. Lennot tulivat maksamaan meille n. 800 euroa per nenä. Niihin upposi siis hurja määrä rahaa. Lennot olisi saanut halvemmalla, jos olisimme tehneet reissun vasta elokuun lopulla tai ostaneet liput vieläkin aiemmin. Emme kuitenkaan kaiken varalta viitsineet lähteä vasta elokuun lopulla, koska jos avomieheni olisi päässyt opiskelemaan arkkitehtuuria, kyseinen koulutus olisi alkanut jo elokuun 19. päivä. No nyt ei käynyt niin, mutta oli kyllä parempi, että otettiin varman päälle. Saa nyt sitten pitää vielä pari viikkoa "lomaa" ennen kuin syksyn luennot alkavat. Katselimme lentoja Finnairin ohella muiltakin lentoyhtiöiltä sekä Supersaverista, mutta ne tulivat halvimmaksi ja kätevimmiksi Finnairilla. Koska lento on suora, niin ei jouduta häsläämään vaihtojen kanssa. Lisäksi Finnairilla hintaan kuuluu se yksi matkalaukku, joten ei tarvinnut siitäkään sitten maksaa erikseen. Päädyimme kuitenkin maksamaan lisähintaa siitä, että halusimme valita itsellemme jo etukäteen viereiset istumapaikat emmekä odotella jännittyneinä lähtöselvitykseen asti, pääsemmekö vierekkäin.
Majoitus
Reissumme majoitus järjestyi AirBnB:n kautta. Saman palvelun kautta majoituimme Ranskassakin. Aluksi meillä oli ongelmia sopivan majoituksen löytämisessä. Halusimme majoittua Manhattanille ja mielellään mahdollisimman alas Manhattanille eli ei esim. Harlemiin, joka taas sijaitsee Manhattanin yläosassa. Hinnat huitelivat paikoitellen aika korkealla, joka hankaloitti sopivan asunnon etsimistä. Osa asunnoista oli saanut myös vähän kyseenalaisia arvosteluja, jonka takia emme halunneet niitä ottaa. Mm. yhdessä asunnossa oli kuulemma ollut torakoita ja toisen alakerrassa oli kovaääninen baari. Monta viikkoa ja useita yhteydenottoja myöhemmin löysimme kuitenkin asunnon. Jouduimme tosin harmittelemaan sitä, että maksoimme 16 päivästä n. 1400 euroa, kun kuukauden sai yleensä n. 1900 eurolla. Eli jos olisimme voineet viipyä pidempään ja käyttää vain 500 euroa enemmän (250 e per nenä) niin olisimme voineet majailla New Yorkissa kuukauden. No, ehkä joku toinen kerta. Hintaa kertyi enemmän, koska reissumme ei kestänyt tasaviikkoja, vaan 2 päivää yli kahden viikon, jolloin emme saaneet yhtä hyviä alennuksia. Yleensä viikko- ja kuukausihinnat ovat reilusti yhden yön/ alle viikon kestävää oleilua halvempia. Tarkastelimme myös Manhattanin hotellien ja hostellien hintoja, mutta ne olivat vielä tuotakin hintavampia ja on se kivempi olla omassa asunnossa kuin hotellissa.
Asuntomme sijaitsee Upper East sidella ja sieltä on n. 10 minuutin kävely Central Parkiin. Times Squarelle matkaa on n. 5 kilometria. Valitsimme asunnon, koska se oli saanut erittäin hyviä arvosteluja ja asunnon omistaja vaikutti mukavalta. Asuntoa etsiessä meille oli tärkeää, että siellä olisi keittiö, kunnollinen parisänky sekä ehdottomista ehdottomin: ilmainen Internet-yhteys. Nyt pitääkin enää sopia saapumisestamme asunnon omistajan kanssa. Ongelmana on, että emme oikein tiedä kauanko meillä tulee menemään lentokentällä. Toisesta blogista luin, että maahantulotarkastuksessa saattaa mennä peräti kolme tuntia! Lähinnä jonottamiseen ilmeisesti, mutta silti. On siis vaikea antaa vuokranantajallemme joku aika milloin ehkä olisimme asunnolla. Voi olla, että pelaamme varman päälle ja ilmoitamme jonkun melko myöhäisen ajan tai sitten vain sovimme, että soitamme hänelle kun pääsemme lähtemään lentokentältä. Pitää varmaan kysyä häneltä, että miten olisi parasta.
Liikkuminen ja nähtävyydet
Ranskasta oppineina päätimme, että otamme tälle reissulle metrokortit. New Yorkin rajaton metrokortti maksaa n. 22 euroa viikolta. Saa nähdä otammeko metrokortit molemmille viikoille, mutta ei tuo hinta ainakaan päätä huimaa. Aikaakin säästyy, kun ei mene montaa tuntia kävelemiseen. Tulemme kyllä varmasti saamaan tarpeeksi kävelyä museoissa ja shoppaillessa yms.
Koska haluamme olla kunnon turisteja, haluamme tietty käydä kaikilla tavanomaisilla nähtävyyksillä ja New Yorkin kuuluisissa museoissa. Löysimmekin netistä New York passin, jolla pääsee ilmaiseksi yli 80:neen nähtävyyteen. Luin erinäisiä ohjeita ja kokemuksia kyseisestä passista ja yleisesti ottaen sitä suositeltiin, jos ottaa sen 7 päiväksi, niin kuin me suunnittelimme tekevämme. Laskeskelin, että haluamamme nähtävyydet kustantaisivat meille n. 300 dollaria per nenä, kun taas New York pass maksaa vajaa 200 dollari per nenä ollessaan tarjouksessa. Hyvänä puolena näen myös sen, että passin kanssa tulee käytyä sellaisissakin paikoissa, jossa meidän ei muuten tulisi käytyä. Passiin kuuluu nimittäin erinäisiä kävelykierroksia ja muita vähän erikoisempia retkiä, kuten purjelaivan kyydittävänä olemista. Passilla saa myös pienimuotoisia alennuksia joistain ravintoloista ja passiin kuulumattomista elämyspalveluista. Itse ainakin haluaisin hevosajelulle Central Parkiin ja passilla siitä saa 10% alennusta. Passin kanssa meillä menee tosiaan 7 päivää hulluun kiertelyyn. Pitääkin vielä sitten miettiä, mitä teemme loput 7 päivää. Varmaan ainakin shoppailemme ja käymme kiertelemässä New Yorkia itsenäisesti. On varmaan myös joitain nähtävyyksiä, jotka eivät passiin kuulu. Yhdeksi päiväksi meillä onkin jo tekemistä, kun olemme menossa New Jerseyhin Black Sabbathin keikalle.Ja yksi ilta pitää tietty viettää Broadwaylla, jonkun mahtavan musikaalin parissa!
Reissuun valmistautuminen
Mitäs tästä sanoisi. No itse ollaan pyritty netin kautta ottamaan selvää monista asioista etukäteen. Esim. mistä metrokortit saa, miten New York passit voi lunastaa, miten pääsemme New Jerseyhin jne. Vanhempani myös lykkäsivät käteeni Imodiumia, Buranaa ja Strepsilsiä, siltä varalta, että sairastumme reissussa. Olemme myös tarkistaneet Yhdysvaltojen Suomen suurlähetystön sivulta, että passimme kelpaavat USA:ssa. Omakin ikivanha passini onneksi vielä kelpaa USA:n viranomaisille. Meillä on vielä täyttämättä ESTAt eli sähköiset matkustusluvat, jotka pitää olla kunnossa ennen reissua. Hyvä ohjeistus ESTAsta ja muista maahantuloasioista löytyi eräästä blogista, jonka ystäväni linkitti minulle: klik .
Joitain hommia on siis vielä työn alla enkä ole vielä yhtään miettinyt esim. sitä, että mitkä vaatteet pakkailen mukaani. Ennen reissua on vielä yksi tenttikin tehtävänä ja joitain työpäiviäkin jäljellä. Nyt siirrynkin tenttikirjan pariin ja kirjottelen myöhemmin ehkä tarkempia suunnitelmia tuosta reissusta. Hokasin, että en kirjoittanut tässä mitään ruuista, joka johtuu siitä, että ne ovat täysin avomiehen vastuulla. Hän on meidän perehen gourmet-guru, joten luotan ruokailut hänen käsiinsä. Hän saa etsiä meille New Yorkin ikonisimmat ruuat ja ravintolat ja raahata minut ihan rauhassa niihin. Kunhan hintataso ei vain ole kohtuuton, koska kaikkien matkakulujen ja vain yhden uuden työpaikan palkkapäivän jälkeen, en kieltämättä ole kovin rahoissani.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti