maanantai 12. kesäkuuta 2017

Maailman kodikkain hostelli Panglaon saarella

Bohol oli yksi eniten odottamiani kohteita matkallani Filippiineille. Boholilla sijaitsevat tunnetut Chocolate Hills -kukkulat ja siellä elää maailman pienin kädellinen, kummituseläin (tarsier). Saavuin Boholille Cebu cityn kautta. Cebusta Boholille pääsee veneellä. Matka kestää noin puolitoista tuntia ja maksaa 500 filippiinien pesoa (n. 9 euroa). Boholilla majoituin Panglaon saarella, jonne pääsee Boholin pääsaarelta autolla siltoja pitkin. Matka Panglaoon taittui moottoripyörän ja sivuvaunun yhdistelmällä eli tricyclellä 45 minuutissa. Panglao oli aivan ihana paikka. Turisteja ei juurikaan ollut ja lähin ranta, Alona Beach, oli kaunis valkoisine hiekkarantoineen. Hostellin omistajat kertoivat, että hostelleilla on pulaa vieraista, koska monet maat ovat varoittaneet kansalaisiaan Filippiineille matkustamisesta. Ensimmäisenä yönä majapaikassani Alona Hammocks -hostellissa oli vain neljä vierasta, mutta seuraavana yönä määrä nousi jo kahteentoista. Korkean sesongin aikaan noin kuukausi sitten vieraita oli parhaimmillaan 32. Hostelli on tosin tarkoitettu vain 25 vieraalle, joten osa vieraista oli jouduttu majoittamaan improvisoituihin peteihin.

Kun saavuin Alona Hammocksiin, kiinnitin ensiksi huomiota siihen, että yksi vaaleahiuksinen tyttö vaikutti asuneen kyseisessä paikassa ikuisuuden. Hän käyttäytyi kuin olisi kotonaan ja tunsi nimeltä omistajien kaverit ja heidän parisuhdekuvionsa. Pian minulle kuitenkin selvisi, että kyseinen norjalainen tyttö oli majoittunut hostellissa vain viikon ajan. Hostellin omistajat ottavat vieraat vastaan niin ystävällisesti ja mutkattomasti, että kotiutumiselta ei voi välttyä. Itsekin vaikutin varmaan parin päivän jälkeen jo siltä kuin olisin majaillut kyseisessä paikassa viikkotolkulla. Hostelli oli uskomattoman halpa vain n. 5 euroa yö ja hintaan sisältyi yksinkertainen aamiainen. Ensimmäisenä päivänä, kun vieraita ei ollut kuin muutamia, työntekijät valmistivat meille myös lounasta. Oli mahtavaa päästä maistamaan paikallista kotiruokaa. Filippiiniläinen ruoka on maukasta, mutta omaan makuuni aika suolaista. Tämä voi tosin olla tottumiskysymys, koska Koreassa ruoka on pikemminkin mausteista kuin suolaista. Hostellin tilat ovat yksinkertaiset. Yhteiset suihkut ovat ulkona taivasalla ja peteinä toimivat ohuet patjat, joiden päälle on ripustettu hyttysverkot. Kaikki nukkuvat yhteisissä isoissa tiloissa, joten omia huoneita ei ole. Tilat ovat viihtyisät, mutta avoimuuden takia nukkuminen ei aina ollut kaikista helpointa. Yhtenä yönä ukkosti ja salamat näkyivät suoraan nukkumistiloihin. Toisena yönä naapurin kissat päättivät järjestää tappelun naapuritalon katolla aamuneljältä ja niistä lähti ääntä!

Hostellin työntekijöiden ystävät avasivat saarelle espanjalaisen ravintolan nimeltään Bougainvillea. Paikan omistaja on espanjalainen kokki, joka tilaa ainekset Euroopasta. Pääsimme hostellin työntekijöiden mukana kutsuvieraina avajaisiltaan. Avajaisiltana ruoka oli ilmaista, joten maksoimme vain juomista. Ruoka oli aivan taivaallista: paellaa, tapaksia, espanjalaista munakasta... En valitettavasti tajunnut ottaa yhtään kuvaa, kun keskityin niin täysillä syömiseen. Eurooppalaisittain maustetut ruoat maistuivat taivaallisilta. Ruokajuomaksi tilasimme sangriaa. Päädyin syömään kyseisessä ravintolassa kahtena seuraavanakin iltana. Tutustuin hostellin työntekijöiden kautta pariin erittäin mukavaan filippiiniin, joista toinen asuu Hollannissa. Lupailinkin käydä moikkaamassa häntä Rotterdamissa.

Viihdyin Panglaon saarella äärettömän hyvin, joten haluan suositella paikkaa ihan kaikille. Pelot Filippiinien tilanteesta ovat turhia Panglaolla. Panglao vaikutti monin kerroin turvallisemmalta kuin Cebu city. Isoin vaara Panglaolla ovat liikenneonnettomuudet. Muuten kaduilla uskaltaa ihan hyvin kulkea yksin ja kaikki ovat erittäin ystävällisiä. Panglaolta jäi niin paljon upeita muistoja, että tässä vaiheessa on vielä vaikea pukea sitä kaikkea sanoiksi. Kerrottavaa on ihan liikaa. Panglaolta on helppo tehdä päiväretkiä Boholin pääsaarelle. Itsekin kävin pääsaarella kahtena päivänä. Panglaoltakin löytyy kuitenkin vaikka ja mitä. Vesiputouksia, saarihyppelyä delfiinejä katsomaan, laitesukellusta, ravintoloita, snorklaamista, baareja sekä mahdollisuus tehdä päiväretki Oslobiin uimaan valashaiden kanssa. Itse keskityin tällä kertaa vain Panglaoon ja Boholiin, joissa riitti todella hyvin nähtävää ja koettavaa kolmeksi kokonaiseksi päiväksi. Aion ehdottomasti vielä palata Panglaoon joku päivä.

Alona Beach

Bougainvilleassa ruoasta voi nauttia keinussa istuen
Ranta Bougainvillean lähistöllä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti