lauantai 23. toukokuuta 2015

Rokotukset kuntoon

Laitoin pari viikkoa takaperin viestiä opiskelijoiden matkailuneuvontaan YTHS:lle. Täyttelin netissä esitietolomakkeen, jossa ilmoitin aikaisemmin saamani rokotteet ja maat, joihin aiomme matkata. Onneksi löysin lipaston laatikosta rokotuskorttini, josta pystyin tarkastamaan edelliset rokotteet. Samalla huomasin, että jäykkäkouristus olisi pitänyt uusia jo pari vuotta sitten. No parempi myöhään kuin ei milloinkaan. 

Matkailuneuvonnassa ei selkeästi ollut tuolloin ruuhkaa, koska perääni soitettiin jo seuraavana päivänä. Puhelun aikana käytiin läpi, kuinka pitkään olemme missäkin kohteessa, kysyttiin lisätietoja terveydentilasta ja neuvoteltiin sopivista lääkkeistä. Rokotukset olivat melko suoraviivaiset, mutta Indonesian saaristossa tarvittavasta malaria-lääkityksestä neuvoteltiin hetken aikaa. Lopulta päädyin kaikista kalleimpaan valmisteeseen, koska en halua kärsiä mahdollisista sivuoireista ihanilla Gilin saarilla.

Oma rokotus- ja lääketarpeeni reissua varten näyttää siis seuraavalta:

Rokote / lääkitys
Rokotuskerrat
Hinta n.
Hepatiitti A + B
3 rokotusta: 2 ennen reissua, kolmas 6 kk päästä
150
Japanin aivotulehdus
2 rokotusta ennen reissua (jatkossa tehoste)
260
Lavantauti
Tablettimuotoinen rokote
30
Malarialääkitys
Viikko riskialueella = kahden viikon lääkekuuri
80
Jäykkäkouristus
1 rokote
0
YHTEENSÄ

520

Hepatiittirokotus on onneksi "elinikäinen". Valitettavasti Japanin aivotulehdusrokote ei ole. Sitä pitää tehostaa yksittäisillä rokotuksilla, jos taudille altistuu uudestaan tai pitkiä aikoja. Näiden kahden lisäksi malarialääkitystä pidettiin ehdottomana Gilin saarten ollessa riskialuetta. Lavantaudilta suojautumista matkailuneuvonta ei pitänyt välttämättömänä, koska siitä selviää yleensä hengissä. Vaikka tämä olikin erittäin lohduttava tieto, toki suojaudun mielelläni kyseiseltä taudilta jo etukäteen. Valitettavasti rokote suojaa vain 70 prosenttisesti, mutta on sekin tyhjää parempi.

Rokotuksia varten joudun käymään ainakin kahdesti sairaanhoitajalla pistettävänä ennen reissua. Tämä on mielestäni ihan siedettävää, mutta kieltämättä rokotusten hinta kirvelee. Summan saa vielä kertoa kahdella, koska mies joutuu ottamaan samanlaisen arsenaalin. Vaikka olemmekin hitusen reissailleet, emme tätä ennen ole joutuneet ottamaan rokotusohjelman ulkoisia rokotteita. No kerran se vain kirpasee ja jatkossa pääsemme halvemmalla. Toivottavasti näiden turvin pysyisimme edes suhteellisen terveinä reissun ajan. 

3 kommenttia:

  1. Hyvä että huolehdit rokotteista ja oli fiksua olla yhteydessä matkailuneuvontaan! Olen lähdössä myös Balille + Gili Menolle ensi talvena, mutta lukemiseni mukaan Gili-saarilla ei ole ollut Malariaa enää moneen vuoteen, ja Balillakin sairastumisen riski on hyvin vähäinen, etenkin jos käyttää tavanomaisia varotoimia (hyttyskarkotteita). Ajattelin siis itse jättää Malaria-lääkkeet väliin, koska niissä on myös omat ongelmansa sivuvaikutusten ja sukeltamisen puolesta. Toki tsekkaan vielä ajankohtaisemman tilanteen talvella ennen matkaa, mutta tällä hetkellä tilanne näyttää hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Hyvä, kun otit ton malarialääkityksen puheeksi. Varmistettiin asia vielä uusiksi matkailuneuvonnasta ja saatiin varmistus, että Gileillä pärjää ilman lääkkeitä. Oltaisiin varmaan aivan turhaan syöty noita lääkkeitä, jos et olisi ottanut asiaa puheeksi. Mihin aikoihin suuntaat Gileille? Meillä Gilit ajoittuvat marrakuulle ja katselin, että ollaan siellä juuri sopivasti ennen pahimman sadekauden alkua. Tosin lukemani perusteella sadekausi ei iske Gilin saariin ihan siinä mittakaavassa kuin Balille.

      Poista
    2. Hei hyvä että tuli puheeksi! Hehehee me ollaan menossa helmikuussa, eli nökötetään saletisti palmun alla sateensuojassa :D päätettiin kuitenkin lähteä sadekaudesta huolimatta, kun ilmeisesti sateet tulee iltapäivä- ja yökuuroina. Varattiin just eilen hki-singapore lennot ja kaikki majoitukset, eli meiltä puuttuu enää singapore-bali lennot. Odotan niin innolla tätä reissua (mun ensimmäinen kerta aasiaan) ja teidän matkakuvia paikan päältä tietysti :D

      Poista