perjantai 24. maaliskuuta 2017

Korealaisessa keittiössä

Sain läksiäislahjaksi entisestä työpaikastani elämyslahjan Souliin. Kyseinen elämys oli valittu valmiiksi minua varten ja se tarkoitti, että keskiviikkona suuntasin korealaisen emännän kotiin kokkaamaan korealaista ruokaa pienryhmässä. Tässä tapauksessa pienryhmä tarkoitti minua ja taiwanilaista naista. Saimme siis todellakin yksityisopetusta siitä, miten valmistaa kuusi erilaista korealaista ruokaa. Valmistimme pääruuaksi mausteista possua ja höyrytettyä pavunitu-riisiä soijakastikkeella. Lisukkeet ovat olennainen osa korealaista keittiötä, joten lisukkeiksi valmistimme retikka-kimchiä, pinaatti-soijapapukeittoa (korealainen versio japanilaisesta miso-keitosta), korealaisen lätyn ja kananmuna-tulivuoren. Kananmuna-tulivuori oli ikään kuin munakas, joka valmistettiin kattilassa ja munakkaan sekaan lisättiin leivontasoodaa, jotta siitä tuli kuohkeaa. Emäntämme oli hankkinut kaikki raaka-aineet valmiiksi ja hän huolehti ruuan kypsentämisestä kertoen meille samalla, mitä on tekemässä. Me oppilaat saimme pilkkoa vihanneksia ja sekoittaa aineksia yhteen. Pääsin maistamaan myös ensimmäistä kertaa korealaista päärynää. Maku on hiukan miedompi ja mehukkaampi kuin eurooppalaisissa päärynöissä. Lisäksi korealainen päärynä on muodoltaan pyöreä, minkä takia siitä ei tullut ensimmäiseksi mieleen päärynä. Korealaista päärynää käytettiin possun maustamiseen, jotta sille saataisiin lisää kastiketta. Emäntämme puhuin hyvää englantia ja kertoi aina, mitä ainesosia voimme vaihtoehtoisesti käyttää, jos kotimaastamme ei löydy jotain korealaista ainesosaa. Kokkaus tapahtui emäntämme kodissa, jota oli remontoitu tarkoitukseen sopivaksi. Kompaktiin keittiöön mahtui hyvin kolme henkilöä kokkaamaan. Emäntämme kertoi, että isoimmat ryhmät ovat noin viiden hengen ryhmä. Kodista löytyi myös kissa ja koira, joita tietenkin päädyin paijaamaan ja leikittämään.

Kokkaukseen meni aikaa noin puolitoista tuntia. Kun ruoka oli valmista, siirryimme ruokapöydän ääreen maistelemaan tuotoksiamme. Kaikki oli hyvää. Erityisesti ihastuin retikasta tehtyyn kimchiin. Koska olimme valmistaneet sen ihan äskettäin, maku oli vielä suhteellisen mieto ja retikka narskui mukavasti hampaissa. En ole kiinankaalista tehdyn kimchin suuri fani. Keskustelimme korealaisen emännän ja taiwanilaisen vieraan kanssa Koreasta, matkustamisesta, kulttuurieroista ja siitä, kuinka Kiinan ilmansaasteet kulkevat tuulten mukana Koreaan ja Taiwaniin saakka. Jälkiruaksi söimme riisikakkua. Korealainen riisikakku on jotain ihan muuta kuin suomalaiset riisikakut. Korealainen riisikakku on ikään kuin yhteen puristettua mössöistä riisiä. Kaikki riisin rakenne on kadonnut ja siitä on tehty vain hiukan sitkeä, mutta joustava massa. Jälkiruuassa riisikakun päälle oli ripoteltu punapapujauhetta, jos nyt oikein muistan. Katsokaa viimeistä kuvaa, niin ymmärrätte ehkä, mitä tarkoitan.

Kaiken kaikkiaan kokemus oli ihana ja ikimuistoinen. Alusta loppuun aikaa kului noin neljä tuntia. Ruuan lisäksi nautin kovasti hyvästä seurasta, joiden kanssa rupatella ruuan ja teen äärellä. Iso kiitos työkavereille tästä!!! Ei olisi varmaan tullut kokeiltua tällaista elämystä, jos sen hankkiminen olisi ollut omalla vastuullani.

Etupiha
Raaka-aineet
Sipulin vasemmalla puolella on korealainen päärynä
Paistovalmis sekoitus possusta, vihanneksista ja sienistä
Taustalla kananmuna-tulivuori valmistumassa ja etualalla jotain, minkä nimi ei sanonut itselleni mitään
Kananmuna-tulivuori ja takana pinaatti-soijapapukeitto
Valmiit ruuat. Kuvasta puuttuu vain kananmuna-tulivuori
Teehetki luumuteen kera
Korealainen jälkiruoka: riisikakkua päällystettynä jauheella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti