Olen ollut Koreassa nyt noin vuorokauden ajan. Lentoni Pekingistä Souliin piti saapua keskiviikkona jo klo 14.10 paikallista aikaa, mutta lento oli lopulta noin kolme tuntia myöhässä aikataulusta. Myöhästely alkoi jo Pekingin lentokentältä. Olin juossut läpi Pekingin lentokentän, koska lento Tukholmasta Pekingiin oli myöhässä puoli tuntia ja vaihtoaikaa oli vain puolitoista tuntia. Tässä ajassa piti suoriutua läpi passintarkastuksen ja turvatarkastuksen. Saavuin juoksusuorituksestani hengästyneenä lähtöportille, jossa kiinalaiset työntekijät ilmoittivat, että kone on ehkä myöhässä. Työntekijöiden kommentin perusteella toivoin, että kyseessä on tosiaankin vain myöhästyminen, eikä lennon peruuntuminen. Infotaulut eivät kertoneet tilanteen etenemisestä mitään. Vaihdoin pari sanaa ruotsalaisen tytön kanssa, joka saapui juosten paikalle pari minuuttia minun jälkeeni. Hän oli menossa Koreaan tapaamaan ystäväänsä ja joutuisi tekemään tämän matkan toiseen suuntaan 1,5 viikon päästä. Kiitin onneani, että palaan itse takaisin kyseistä reittiä vasta elokuun alussa. Tunnin odottelun jälkeen työntekijät ilmoittivat, että voimme vihdoin siirtyä koneeseen. Kun kaikki olivat löytäneet koneesta istuinpaikkansa, meille ilmoitettiin, että lähtö viivästyy entisestään Soulin sääolosuhteiden vuoksi. Kapteeni ei osannut kertoa myöhästymisen kestoa, vaan totesi, että odotamme kunnes saamme lähtöluvan. Istuskelimme koneessa noin 45 minuuttia lähtöportin suulla ennen kuin kone starttasi. Sama istuskelu toistui vielä laskeutuessamme Souliin, joten kahden tunnin sijasta lentokoneessa tulikin vietettyä noin neljä tuntia. Lennon aikana tarjoiltiin lämmin ruoka, joten nälkä ei päässyt yllättämään, vaikka matka kestikin tuplasti odotettua pidempään. Minä ja matkalaukkuni saavuimme perille Souliin molemmat ehjinä. Ensiksi mainittu ehkä hitusen väsyneenä lähes vuorokauden kestäneestä matkustamisesta.
Kyykkyvessa Pekingin lentokentällä |
Ensimmäisen vuorokauden aikana olen tehnyt seuraavat huomiot
Iso osa korealaisista ei puhu englantia.
Olen yrittänyt kysyä neuvoja nuorilta ihmisiltä kadulla ja yliopistolla ja saanut vastaukseksi lähinnä Koreaa tai pari sanaa englantia ja käsieleitä. Jopa yliopiston kansainvälisen toimiston avukseen värväämät nuoret miehet katsoivat ihmetellen, kun puhuin enemmän englantia kuin pelkän tervehdyksen. Toinen oli tosin opetellut sanomaan suomeksi "mitä kuuluu?" :D
Asunnot lämmitetään lattialämmityksellä.
Asunnoissa ei ole lämmityspattereita. Seinästä löytyy termostaatti, josta saa lattialämmön päälle. Lämpöä pidetään päällä vain, kun asunnossa ollaan, joten sisälämpötila on kohtuullisen viileä. Lattia on tosin ihanan lämmin.
Lämmintä vettä saa, kun muistaa laittaa sen päälle termostaatista.
Samasta termostaatista, joka pyörittää lattialämmitystä, löytyy myös oma nappulansa lämpimälle vedelle. Tähän olen törmännyt Korean lisäksi muuallakin reissatessa. Ennen suihkuun menoa pitää painaa lämmin vesi päälle tai vesi on jääkylmää. Lontoon Airbnb-asunnossa homma oli itseasiassa vielä astetta kinkkisempi. Siellä vesisäiliö piti ensin täyttää, sitten laittaa lämmitin päälle ja sitten odotella hetki veden lämpeämistä ennen suihkuun menoa. Tämä toimii sentään vain yhtä nappia painamalla.
Korealaiset käyttävät KakaoTalkia viestimiseen.
Paikallinen WhatsAppin korvike on KakaoTalk. En ole vielä päässyt tutustumaan sovellukseen, koska en ole päässyt sisäänkirjautumaan liittymäongelmien takia. Suosittelen siis kaikkia Koreaan tulevia lataamaan KakaoTalkin jo Suomessa, jotta puhelinnumeron vahvistaminen tekstiviestillä onnistuu.
Koreassa kerros neljä merkitään kirjaimella F, koska numero neljän ääntämys muistuttaa sanaa "kuolema" |
Olipa kiva lukea tällaisia arkipäivän huomoita! Laita lisää (ja kuvia kans), ku kerkeet!
VastaaPoista