maanantai 31. elokuuta 2015

Norwegianilla Helsingistä New Yorkiin

Maailmanympärimatkamme starttasi eilen Tampereelta. Käytimme hyväksemme uutta kehärataa ja pääsimme ihailemaan erittäin syvällä maan sisässä sijaitsevaa Lentoaseman uutta juna-asemaa. Juna-aseman ovelta lähti erittäin täysi bussikuljetus 850 metrin päässä sijaitsevalle kakkosterminaalille. Harkitsimme hetken kävelemistä, mutta sadekuuro vesitti aikeemme ja pakkauduimme täpötäyteen bussiin muiden seuraksi. Lentokentällä kaikki sujui melko jouhevasti. Oma rinkkani painoi vain 7 kiloa ja miehen 10 kiloa. Rinkoissa on kyllä vielä tilaa ostoksille, mutta jäämme varmasti kauaksi 20 kilon painorajoista. Käsimatkatavaran virkaa toimittava reppu painoi varmaankin ruumaan menevää rinkkaani enemmän erinäisen elektroniikan johdosta.

Norwegianilta ei löytynyt suoria lentoja Helsingistä New Yorkiin, vaan vaihtoehtoina oli yleensä vaihtaa konetta Tukholmassa tai Oslossa. Lensimme siis ensin tunnin verran Tukholmaan. Lento lähti noin puoli tuntia myöhässä ja oli varmasti lyhin lento, millä olemme koskaan olleet. Koneessa ei ollut muuta viihdykettä kuin lentoyhtiön lehti, mutta sitä lukiessa tunti sujui nopeasti. Miestä kiinnosti erityisesti artikkeli vinyylilevyjen uudesta tulemisesta, mikä oli tällaisen asiaan vihkiytymättömänkin mielestä ihan mielenkiintoista luettavaa. Puolentoista tunnin vaihtoaikamme supistui tuntiin, mutta seuraava kone lähti onneksi lähes saapumisporttimme vierestä. Mies joutui valitettavasti käymään läpi vielä turvatarkastuksen, koska hänet oli randomilla valittu siihen. Turvatarkastus oli kuulemma melko simppeli. Taputtelivat miehen kauttaaltaan ja ottivat pyyhkäisynäytteitä. Sen jälkeen pääsimme nousemaan Boeing Dreamliner 787 kyytiin. Norwegian mainostaa, että kyseinen kone on vähempipäästöinen sekä myös viihtyisämpi. Ikkunat olivat edeltävää konetta isommat ja kaikkien penkkien takaa löytyvät viihdekeskukset.

Lento oli varsin miellyttävä kokemus. Tukholmasta New Yorkiin lensi noin 7½ tuntia. Turbulenssia ei juuri ollut ja ilmastointi toimi vähän liiankin hyvin. Peitto olisi voinut olla hyvä hankinta. Viimeksi lentäessämme Finnairilla sai viihdekeskukseen sopivat korvakuulokkeet kaupan päälle, mutta Norwegian veloittaa niistä 3$. Viihdekeskuksen elokuvatarjonta oli mieleemme. Katsoimme Reese Witherspoonin tähdittämän Wildin ja Nälkäpelin kolmannen osan. Valikoimassa olisi ollut mm. Gone Girl, Interstellar ja Prometheus. Täytin myös pari sudokua ja seurasin koneemme lentoreittiä. Olimme tilanneet ennalta ruoat, mikä osoittautui hyväksi vaihtoehdoksi. Lisää snackseja olisi saanut tilattua viihdekeskuksen kautta, minkä kautta onnistuu myös maksaminen. Jätimme tämän ominaisuuden kuitenkin kokeilematta. Ruoka oli ihan hyvää lentokoneruoaksi ja sitä tarjoiltiin kahteen kertaan: ensiksi kunnon ruoka pian lähdön jälkeen ja täytetty sämpylä, iso pikkuleipä ja pillmehu hiukan ennen laskeutumista.


Saavuimme New Yorkiin ajallaan eli kahdeksalta paikallista aikaa. Lämpötila oli yhä 27 astetta ja tuleviksi päiviksi on luvattu noin 33 astetta. Saapuessamme rajatarkastus oli lähes tyhjillään. Edessämme jonossa oli vain pari ihmistä ja tarkastaja kysyi vain, olemmeko lomalla ja aiommeko viipyä pitkään. Tämän lisäksi otettiin tuttuun tapaan sormenjäljet ja valokuva. Pohdimme miehen kanssa, että nuo rajatarkastuksen valokuvat ovat varmaan erittäin tyylikkäitä, kun ihmiset kuvataan reissusta rähjääntyneinä ja väsyneinä. Passikuvatkin varmaan kalpenevat niiden rinnalla. Meillä meni vajaa tunti selvitä rajatarkastuksesta, napata rinkkamme ja suunnata taksitolpalle. Takseihin oli pitkä jono, mutta se veti melko hyvin. Autot ajoivat taas miten sattuu ja itseäni jännitti autossa huomattavasti enemmän kuin lennolla. Taksimatkamme kesti vähän yli tunnin ja lentokentältä kaupunkiin oli aikamoinen ruuhka. Taksikuski kertoikin, että lentomme saapui pahimpaan ruuhka-aikaan. Samasta varoitteli jo lentokoneessa pilottimme, mutta lentokentällä ruuhka ei näkynyt niin selkeästi.

Olemme suunnitelleet New Yorkiin vähän kaikenlaista, mutta emme ole juurikaan aikatauluttaneet suunnitelmiamme. Saa siis nähdä, mitä päivä tuo tullessaan. Nukuimme molemmat hiukan vaihtelevasti jet lagin, liikenteen melun ja kuumuuden takia. Sain kuitenkin nukuttua miestä paremmin, joten minua ei juurikaan väsytä. Suuntaamme varmaankin kohta kaupungille metsästämään itsellemme jotain aamiaista. New Yorkin kuuluisat baagelit voisivat sopia hyvin tähän tehtävään.

1 kommentti:

  1. Jee, kiva et ootte päässy turvallisesti maahan! Mukavaa reissua!

    VastaaPoista